Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 486 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 21319
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2397 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl

Jagodowy Czar !

środa, 04 maja 2011 20:18

Jagody są pyszne, ale także zdrowe ! Ale o tym później. Te maleńkie owoce pokazują się już w lipcu i dośc szybko przemija na nie sezon, więc trzeba sie spieszyc, by najeśc się do woli. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do deserów zimnych jak i ciepłych ! Nigdy nie zapomnę smaku i zapachu pieczonych przez moją mamę jagodzianek ! Słodka śmietanka, cukier i jagody to już samo w sobie jest pyszne ! Pierożki ah! Szkoda, że te owoce są osiągalne tylko przez chwile(bo te kupione w supermarketach sie nie liczą :P), Ratunkiem wydaje byc zrobienie dżemu z jagód, by móc zimą poczuc smak lata...

 

Wiele jest możliwości wykorzystania tych pysznych owoców leśnych, na dziś przygotowałam Tarte, myślę, że to całkiem ciekawa aranżacja jagód. :)

 

Tarta z białym kremem i jagodami

zdjęcie znalezione w internecie

Składniki:

Ciasto:

  1,3 szklanki mąki
  1/4 szklanki cukru
  1/4 łyżeczki soli
  10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  1 żółtko
  suchy groch
  fasola albo ryż do obciążenia ciasta podczas pieczenia

 

Masa:

  1 szklanka maślanki
  3 duże żółtka
  1/2 szklanki cukru
  1 łyżka soku z cytryny
  1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
  5 dag stopionego i ostudzonego masła
  kilka kropli olejku waniliowego
  1/2 łyżeczki soli
  4 łyżki mąki
  2 szklanki czarnych jagód
  cukier puder do posypania
  świeże jagody

 

Przyrządzenie:

Robimy ciasto:

mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite lekko z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto ma przykryć i spód, i boki formy. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C. Zdejmujemy pergamin i groch (ale grochu nie wyrzucamy, przyda się do następnego pieczenia), pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.

 

Robimy masę:

miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut w tej samej temperaturze. Ciasto studzimy w formie, potem wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

 

________________________________________________________________________________________________________________

Jagodowy czar i Jagodowa moc !

Smaczne lekarstwo

Jagody i borówki, a także zrobione z nich dżemy pomagają przy zaparciach. Picie soku z jagód lub naparu z suszu pomaga przy biegunkach. Antyutleniacze pochodzące z jagód obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL). Jagody są również bogate w pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Te leśne owoce, będące źródłem naturalnych antyutleniaczy wykorzystywane są w walce z chorobami nowotworowymi. . Dobroczynne antocyjany poprawiają również wzrok, pomagają w regeneracji siatkówki oraz niwelują zmęczenie oczu. Spożywanie jagód jest polecane kierowcom i osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

 

Kilka jagodowych propozycji :

 

Jagody suszone

Suszymy najpierw w temperaturze 30 stopni, stopniowo podwyższamy do 60 stopni (można to zrobić w piekarniku lub specjalnej suszarce do warzyw i owoców). Jagody powinny zachować czarną barwę, nie mogą być przypalone ani zbrylone. Przechowuje się je w ciemnym miejscu maksymalnie cztery lata.


Sok z czarnych jagod

2 kg czarnych jagód
12 dag cukru
½ szkl. wody

W sokowirówce wycisnąć sok z jagód, który wymieszać z gorąca wodą oraz cukrem.
Następnie przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni.

Dżem z jagód i porzeczek


70 dag jagód
30 dag czerwonych porzeczek
cukier żelujący 3:1
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jagody przebrać, umyć. Porzeczki umyć, usunąć szypułki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący i cukier waniliowy. Wymieszać, gotować minutę. Zebrać pianę.Dżem nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

sobota, 25 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  21 319