Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 486 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 21326
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2397 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl

Jak zrobić zupę pomidorową - troszkę inaczej?

wtorek, 03 maja 2011 16:25

Zupa pomidorowa

zdjęcia znalezione w internecie

Dziś stara, dobra, znana pomidorowka, ale w nieco innym wydaniu.  Ze świeżych pomidorów, a nie z przecieru, a po drugie, dodając do niej chleb tworzymy zupę krem. To znane w całej polsce pierwsze danie w całkiem nieformalnym wydaniu :)

 

    • * 80 dag pomidorów
    • * cebulę
    • * 2 ząbki czosnku
    • * 3-4 kromki chleba tostowego
    • * kilka liści bazylii
    • * 2 łyżki oleju
    • * sos sojowy
    • * tabasco
    • * pieprz
    • * kostka bulionowa (najlepiej drobiowa)

 

Krok 1
Zrobisz zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, zacznij więc od ich przygotowania. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę. Pamiętaj, by wykroić nasady ogonków. (postaraj sie to zrobic bez ich sparzania)

Krok 2
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.

Krok 3
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa. Duś 10 minut.

Krok 4
A teraz drugi bardzo ważny składnik tej aksamitnej zupy pomidorowej. Trzeba rozpuścić kostkę bulionową w 2 szklankach wrzątku i namoczyć w wywarze chleb.

Krok 5
Pozostało już tylko połączenie składników. Zmiksuj warzywa z bulionem i pieczywem.

Krok 6
To zupa pomidorowa inaczej, lepiej, pyszniej. Musisz ją teraz dobrze doprawić. Użyj tabasco, sosu sojowego i pieprzu. Do dekoracji przyda się kilka listków bazylii.

BON APPÉTIT!

 

________________________________________________________________________________________

Jeżeli jesteśmy już przy pomidorach wezmę pod lupę właściwości tych jakże dobrze nam znanych czerwonych warzyw :) Poszukałam pogrzebałam i wybrałam najważniejsze informacje, które warto wiedziec:

 

Zdrowotne właściwości pomidorów

Pomidory wzmacniają odporność, ponieważ zawierają dużą dawkę witaminy C. Poza tym, zawierają antyoksydanty, które chronią naszą skórę przed szybkim starzeniem się. Zawarte w pomidorach witaminy (z grupy B, PP i K) regulują pracę układu nerwowego i krwionośnego oraz przyspieszają metabolizm. Dzięki takim minerałom jak wapń i magnez pomidory wzmacniają układ kostny. Pomidory sprzyjają także odchudzaniu w stu gramach tego warzywka jest jedynie 15kcal! 

 

Odmiany pomidorów

- Pomidory okrągłe

To najbardziej znana nam odmiana pomidora, są dośc kwaśne. Charakteryzuje je również wysoka wodnistośc  i dużaaaa ilośc pestek.

 

- Pomidory Gałązkowe


Słodkie, bardzo aromatyczne. Rosną w wiekszych ilościach na jednej gałązce, ale za to nie maja tak wielu pestek. Są mniejsze od tych, które rosną na jednej gałązce.

 

- Pomidory koktajlowe

Są przeważnie czerwone, ale można również napodkac odmiany żóltych i pomarańczowych "koktajlówek" Małe pomidorki są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Sprawdzają się rewelacyjnie w sałatkach !

 

- Pomidory pomarańczowe

Dużo odmian pomidorów występuje w kolorze pomarańczowym. Mają twardą skórkę, dzięki temu można je dłużej przechowywac. Idealnie nadają się do sałatek.

 

- Pomidory typu Beef (Beefsteak)

Bardzo duża odmiana pomidora. Pyszne ! Nadają się do wielu potraw, można je nawet obsmazyc w panierce ! Ale w przetworach również sprawują sie idealnie. Aczkolwiek nie nadają się do robienia sosów.

 

- San Marzano


Te pomidory mają charakterystyczny podłużny kształt i głęboką czerwoną barwę. Są odmianą pomidorów gruntowych. Wykorzystuje się je do aromatycznych sosów, a także do suszenia i marynowania, są bardzo słodki i maja wyrazisty smak.

 

Przeciwwskazania

Pomidory, bezsprzecznie, są zdrowe, aczkolwiek w niektórzy nie powinni ich spożywać. Kto nie powinien jeść pomidorów?

  • osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów,
  • chorzy na dnę moczanową,
  • osoby cierpiące na zgagę,
  • alergicy,
  • karmiące mamy (pomidory mogą wywołać u dziecka reakcję alergiczną).

 

Pomidorowe ciekawostki !

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. W XVIIw. był uważany w kilku krajach za owoc trujący, hodowano go tam tylko i wyłącznie w celach ozdobnych.  Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej. Do Polski, podobnie jak i wiele innych ogrodowych smakołyków, sprowadziła go królowa Bona.




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

sobota, 25 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  21 326