Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 317 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 20869
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2298 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Bloog.pl

Serowe Rewolucje cz.1

wtorek, 03 maja 2011 18:43

Smażone kuleczki serowe

zdjecie znalezione w Internecie

Chrupiące, miękkie w środku, pełne smaku i pięknie pachnące ziołami - maleńkie serowe niespodzianki ! Łatwe w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne przekąski serowe, które posmakują każdemu kto przepada za żółtym serem !

 

* 100g mąki przennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* pieprz czarny oraz ziołowy
* 1/4 łyżeczki suszonych, mieszanych ziół
* olej do tzw. głębokiego smażenia
* 405g sera edamskiego pokrojonego w kostkę

 

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Obficie przyprawić pieprzem, a następnie wsypać suszone zioła. Do tego dolać 175ml (lub trochę więcej) zimnej wody i ubić na sztywno ciasto.

W garnku podgrzać olej do temperatury 185°C. Część kostek sera zanurzyć starannie w cieście. Za pomocą 2 łyżeczek wyjmować je i wkładać do gorącego oleju, i smażyć przez około 5 minut, aby były kruche i złote. Osuszyć i utrzymać w cieple podczas przygotowania i smażenia pozostałej ilości kuleczek.

Smacznegooo !

_______________________________________________________________________________________________________________


O Serze żółtym częśc pierwsza


Zalety sera żółtego
* jest najlepszym źródłem wapnia (cztery plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń)
* chroni przed osteoporozą
* jest dobrym źródłem fosforu, minerału mającego wielki wpływ na zęby i kości
* nie wywołuje alergii (posiada małą ilość substancji alergogennych)

Wady sera żółtego
* podnosi poziom cholesterolu (100 g sera to ok 70 - 100 mg cholesterolu)
* tuczy (zjadając 100g goudy dostarczasz organizmowi 300 kcal)

 

Opis:

Ser żółty wytwarza się z mleka poprzez wytrącenie skrzepu (białka i tłuszczu) i poddanie go fermentacji mlekowej. Jest wiele gatunków sera żółtego i dzieli sie je ze wzgledu na: gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. (kikla przedwstawie w następnym wpisie)

 

Ciekawostki:

Historia sera żółtego rozpoczęła się około 10 tys. lat temu, kiedy pasterze z Mezopotamii wynaleźli ser ze zsiadłego mleka. Pierwszym dokumentem, który szczegółowo przedstawia kolejne fazy produkcji sera jest płaskorzeźba sumeryjska (ok.3000 p.n.e.). W dzisiejszych czasach można wyróżnić około 4 tys. rodzajów sera, w Polsce wytwarza się ok. 90 gatunków. Od 1987 r. termin "ser" zarezerwowany jest jedynie dla wyrobów z mleka.

 

c.d.n

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  20 869