Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 486 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 21319
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2397 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl

Na wstępie | Chleb pełnoziarnisty

wtorek, 03 maja 2011 15:12

Już niedługo czeka mnie wielki test kulinarnych umiejętności, każdy z nas wie, że do serca najlepiej trafic przez zołądek, za niewiele ponad miesiąc będę musiała sprostac wymaganią kulinarnym mojego przyszłego męża, nasuwa się pytanie jak temu sprostac ?

    Mam już pewną koncepcję całości znam go na tyle  dobrze, że wiem co lubi i teoretycznie wszystko wygląda prosto, ale czy tak jest ? Nie będzie to jednorazowa kolacja tylko codzienna walka z  "garami". " Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść." Aby wszystko układało się po mojej myśli postanowiłam założyc własnie tego blooga, będzie on miejscem w którym będę gromadziła, wszystkie (tak myślę)  informacje, nie tylko kulinarne, ale również takie które przydadzą sie mi jako młodej gospodyni, jak i mam nadzieje Wam.

   Gotowac kazdy może ... troche lepiej, lub troche gorzej. W tej kwestii raczej należe do tych 1-wszych (skromnośc przede wszystkim :P) , od zawsze odnajdywałam się dobrze w kuchni, ale przecież nie będę w kółko gotowała tego samego zestawy dań, trzeba urozmaicac swoją kuchnie na tyle, aby brzuszki naszych bliskich były zawsze zadowolone :) Internet jest bowiem wielką skarbnicą wiedzy, nieraz w poszukiwaniu dobrego przepisu trzeba wertowac multum stron aby znaleśc ten jeden właściwy.

 

____________________________________________________________________________________

 

Chleb pełnoziarnisty



Od czasu do czasu warto poświęcic chwile na zrobienie domowego chleba, do tej pory upiekłam go tylko raz - było warto mały bochenek nie przetrwał 15 minut ! Nie mogę go nawet porownac do żadnego kupionego dotychczas. Nie jest to wcale takie trudne, jak może sie wydawac Palce lizac !

 

  • * 2,5 szklanki mąki przennej
  • * 2,5 szklanki letniej wody
  • * 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej <ja uzywałam przenno-zytniej> http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=192
  • * łyżkę drożdży instant lub 2 łyżki świeżych drożdży
  • * łyżkę oleju
  • * łyżkę cukru
  • * łyżkę octu winnego
  • * łyżkę soli
  • * pestki dyni do dekoracji,sezam,mak - wszystko wedle uznania :)

 

1. Rozpuść drożdże w odrobinie wody z cukrem. Odczekaj 10 minut.

2. Po tym czasie wymieszaj zaczyn z pozostałą wodą, octem i olejem.

3. Do jednolitej masy wsyp mąkę pełnoziarnistą i dokładnie wszystko wymieszaj. Żadna grudka nie może przetrwać. (ja miksowałam chwile na najwiekszych obrotach max 1min)

4. Już prawie zrobiłaś chleb. Dodaj teraz mąkę pszenną oraz sól i znów dokładnie połącz składniki.

5. Przykryj chleb i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

6. Posmaruj formy, w których będzie pieczony chleb, oliwą. Podziel ciasto i włóż do naczyń. Zrób delikatne nacięcia i posyp wypiek ulubionymi ziarnami. Jeśli masz czas, pozwól, by chleb rósł jeszcze 30 minut.

7. Teraz możesz już śmiało włożyć go do piekarnika na 50 minut. Ustaw 190 stopni. Jeśli chcesz użyć termoobiegu wystarczy 180 stopni i 35 minut.

                                           Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

sobota, 25 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  21 319