Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 486 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 21315
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2397 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl

Tani, szybki i fajny obiad? Nic trudnego ! || Przyprawy

niedziela, 08 maja 2011 17:06

Przychodząc po pracy, czasem można nie mieć szczególnych pomysłów jak również chęci na gotowanie obiadu. Ale kto powiedział, że gotowanie musi być czasochłonne i męczące. Rzeczą wiadomą jest to, że poniektóre potrawy wymagają więcej czasu niż inne, ale dziś one idą w odstawke, pokaże dziś przepisy na szybkie i łatwe w przyrządzeniu danie i surowke w sam raz na obiad po męczącym dniu. Będą to " Zwijane Kotlety z niespodzianką" , kotlety drobiowe, które większość ludzi lubi, nie są trudne w obróbce ani strasznie drogie, za to ich smak w połączeniu z innymi składnikami tego dania da nam świetny efekt końcowy. Na surówkę proponuję czerwoną kapustę ,  wygląda super i tak samo smakuje. Potrzebne składniki dostaniesz w pierwszym lepszym warzywniaku, nie jest to droga surówka, ale  bardzo cenna w smaku !

 

Zawijane Kotlety z niespodzianką

Składniki :

  • Podwójna Pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka  (najlepsza z Prymata)
  • Pieprz, sól, papryka ostra w proszku
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej

 

Przygotowanie :

  1. Czyścimy zakupione płaty z kurczaka, dzielimy każdą częśc przekrajamy na pół.
  2. Następnie rozbijamy nasze kotlety tłuczkiem
  3. Nacieramy czosnkiem, przyprawiamy solą (z nią oszczednie bo ser i szynko mogą byc slone) pieprzem i przyprawą do kurczka
  4. Na każdy płat nakładamy plaster  sera i szynki
  5. Po czym zawijamy nasze kotlety
  6. Maczamy w jajku natępnie w bułce tartej
  7. Smażymy na oleju, do uzyskania złocistego Koloru

 

Porada:

Chrupiąca panierka

Jeśli tuż przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień to panierka będzie bardziej chrupiąca.

Surówka z czerwonej kapusty

 

Składniki :

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa,
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Przygotowanie :

  1. Kapustkę posiekac, wrzucic na na osoloną wodę gotowac ok. 5 minut
  2. Odcedzic, polac octem oraz sokiem z cytryny , po czym dokładnie wymieszac i odstawic do wystygnięcia
  3. Już zimną kapustę odcisnąc z nadmiaru wody , dodac starte jabłko i cebulkę
  4. Doprawic solą, pieprzem oraz cukrem. Polac oliwą z oliwek

 

Porada :

Zabarwione dłonie


Zabarwione ręce podczas obierania warzyw(w tym wypadku krojenia czerwonej kapusty) znowu odzyskają swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.

 

SMACZNEGO !


_______________________________________________________________________________________________________________________________

Jakie przyprawy warto miec w kuchni ?!


Bez nich gotowanie byłoby w dużej mierze utrudnione, czasem sól i pieprz to za mało! :) Aby nasze dania miały nieco głębszy smak i aromat, trzeba zainwestowac w kupno paru przypraw. Dziś zaprezentuje 4, w następnych wpisach jeszcze kilka na pewno się pokaże.

 

Chili - to proszek z zielonych lub czerwonych papryczek o ostrym smaku. Zawiera enzym, który pobudza przemianę materii - kapsaicynę. Poza tym przyprawa ta ma działanie przeciwbólowe. Zmiast chili w proszku można rónież stosować świeże papryczi chili.

 

Curry- to mieszanka przypraw rodem z Indii. W jej skład wchodzą: papryka chili, nasiona gorczycy i kozieradki, świeże liście murrai Koeniga oraz kurkuma, która zawiera żółty barwnik - kukuminę.

 

 

Tymianek- to roślina o przyjemnym zapachu, szczególnie silnym po roztarciu. Jako przyprawa jest charakterystyczny dla kuchni francuskiej. Ułatwa trawienie tłustych potraw i ma działanie bakteriobójcze (dzięki zawartości tymolu i karwakrolu).

 

Koperek- to uniwersalna przyprawa, która ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom oraz wspomaga pracę jelit. Działa uspokajająco, zwłaszcza na małe dzieci. Poza tym koper jest zalecany karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.

 

Użyte we wpisie zdjęcia zostały znalezione w internecie 

 

 

 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (26) | dodaj komentarz

Jagodowy Czar !

środa, 04 maja 2011 20:18

Jagody są pyszne, ale także zdrowe ! Ale o tym później. Te maleńkie owoce pokazują się już w lipcu i dośc szybko przemija na nie sezon, więc trzeba sie spieszyc, by najeśc się do woli. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do deserów zimnych jak i ciepłych ! Nigdy nie zapomnę smaku i zapachu pieczonych przez moją mamę jagodzianek ! Słodka śmietanka, cukier i jagody to już samo w sobie jest pyszne ! Pierożki ah! Szkoda, że te owoce są osiągalne tylko przez chwile(bo te kupione w supermarketach sie nie liczą :P), Ratunkiem wydaje byc zrobienie dżemu z jagód, by móc zimą poczuc smak lata...

 

Wiele jest możliwości wykorzystania tych pysznych owoców leśnych, na dziś przygotowałam Tarte, myślę, że to całkiem ciekawa aranżacja jagód. :)

 

Tarta z białym kremem i jagodami

zdjęcie znalezione w internecie

Składniki:

Ciasto:

  1,3 szklanki mąki
  1/4 szklanki cukru
  1/4 łyżeczki soli
  10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  1 żółtko
  suchy groch
  fasola albo ryż do obciążenia ciasta podczas pieczenia

 

Masa:

  1 szklanka maślanki
  3 duże żółtka
  1/2 szklanki cukru
  1 łyżka soku z cytryny
  1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
  5 dag stopionego i ostudzonego masła
  kilka kropli olejku waniliowego
  1/2 łyżeczki soli
  4 łyżki mąki
  2 szklanki czarnych jagód
  cukier puder do posypania
  świeże jagody

 

Przyrządzenie:

Robimy ciasto:

mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite lekko z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto ma przykryć i spód, i boki formy. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C. Zdejmujemy pergamin i groch (ale grochu nie wyrzucamy, przyda się do następnego pieczenia), pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.

 

Robimy masę:

miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut w tej samej temperaturze. Ciasto studzimy w formie, potem wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

 

________________________________________________________________________________________________________________

Jagodowy czar i Jagodowa moc !

Smaczne lekarstwo

Jagody i borówki, a także zrobione z nich dżemy pomagają przy zaparciach. Picie soku z jagód lub naparu z suszu pomaga przy biegunkach. Antyutleniacze pochodzące z jagód obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL). Jagody są również bogate w pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Te leśne owoce, będące źródłem naturalnych antyutleniaczy wykorzystywane są w walce z chorobami nowotworowymi. . Dobroczynne antocyjany poprawiają również wzrok, pomagają w regeneracji siatkówki oraz niwelują zmęczenie oczu. Spożywanie jagód jest polecane kierowcom i osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

 

Kilka jagodowych propozycji :

 

Jagody suszone

Suszymy najpierw w temperaturze 30 stopni, stopniowo podwyższamy do 60 stopni (można to zrobić w piekarniku lub specjalnej suszarce do warzyw i owoców). Jagody powinny zachować czarną barwę, nie mogą być przypalone ani zbrylone. Przechowuje się je w ciemnym miejscu maksymalnie cztery lata.


Sok z czarnych jagod

2 kg czarnych jagód
12 dag cukru
½ szkl. wody

W sokowirówce wycisnąć sok z jagód, który wymieszać z gorąca wodą oraz cukrem.
Następnie przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni.

Dżem z jagód i porzeczek


70 dag jagód
30 dag czerwonych porzeczek
cukier żelujący 3:1
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jagody przebrać, umyć. Porzeczki umyć, usunąć szypułki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący i cukier waniliowy. Wymieszać, gotować minutę. Zebrać pianę.Dżem nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Expresowy Tort Kokosowy ! || Rewolucje Serowe cz.2

środa, 04 maja 2011 17:14

Tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej reguły, jest natomiast szerokie pole do popisu . Można przekładac go począwszy od dżemu aż po przeróżne kremy. W Polsce najczęściej pieczemy go na specjalne okazje urodziny,wesela. Dziś chciałabym pokazac przepis na "Expresowy Tort kokosowy" Jest prosty i szybki w przygotowaniu, za składniki zapłacimy niedużo, ba na pewno mniej niż za gotowy Tort zamówiony u cukiernika.

 

Expresowy Tort Kokosowy

zdjęcie znalezione w internecie

Składniki:

  • 2 duże opakowania biszkoptów
  • 30 dkg  płatków kokosowych
  • 2 białe czekolady (po 100g)
  • 1 duża śmietanka tortowa (30%)
  • 2 śnieżki (śmietanka w proszku)
  • 3 opakowania płatków migdałowych, bądź wiórków kokosowych - wedle uznania ;)
  • 1/3 szklanki ajerkoniaku

Przyrządzenie:

  1. wyłożyć na spód kwadratowej blachy biszkopty
  2. ubijać 5 minut śmietanę po czym dodać śnieżki i miksować kolejne 2 minuty
  3. dodać posiekane kawałki czekolady (małe) i kokos, zamieszać.
  4. mieszając wlać powoli ajerkoniak
  5. na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe (na małym ogniu, łatwo przypalić)
  6. masę wyłożyć na blasze  i sprószyć migdałami
  7. wstawić na pół godziny do chłodnego miejsca, by biszkopty przeszły kokosowym aromatem. 

Smacznego !

___________________________________________________________________________

 

Rodzaje Serów


Siedem pokus głównych

Jest bardzo wiele gatunków serów. Najczęściej dzieli się je na:

1. SERY ŚWIEŻE. To wszelkiego rodzaju twarogi (np. mascarpone, fromage, biały ziarnisty). Otrzymuje się je z mleka zakwaszanego bakteriami mlekowymi, czasem z niewielkim dodatkiem podpuszczki. Większość tych serów produkuje się z pasteryzowanego mleka krowiego.

2. SERY MIĘKKIE. To sery z białą skórką pleśniową (np. camembert, brie) lub wilgotną czerwoną mazią na wierzchu (np. limburger, fromage de herve). Dojrzewają one od powierzchni ku środkowi sera.

3. SERY PÓŁTWARDE. Dojrzała masa serowa jest miękka, ale można ją kroić w plasterki. Powierzchnia tych serów może być ze skórką lub bez, z pleśnią białą lub czerwoną mazią, bądź też obciągnięta warstwą wosku (np. steinbuscher, reblochon, mimolette, cantal).

4. SERY TWARDE. Dzięki dokładnemu odciśnięciu serwatki i długiemu dojrzewaniu mają zwartą konsystencję i twardą, żółtą skórkę (np. beaufort, emmental).

5. SERY PLEŚNIOWE. Zawdzięczają swą nazwę żyłkom zielonej lub niebieskiej pleśni w kremowej masie sera (np. Bleu de Bresse, Bleu de Jura). Uzyskuje się je przez dodanie do mleka kultur pleśni wyhodowanych na miąższu chleba. Produkowane są z mleka krowiego (wyjątkiem jest roquefort wytwarzany z mleka owczego).

6. SERY TOPIONE. Uzyskuje się je po przetopieniu jednego lub kilku rodzajów sera twardego z dodatkiem masła i mleka lub śmietany. Często doprawia się je i aromatyzuje różnymi dodatkami.

7. SERY SOLANKOWE. Są to świeże sery moczone w solance. Najsłynniejszym serem z tej grupy jest grecka feta produkowana z mleka owczego lub z mieszanki owczego i koziego.

Źródło: Poradnik Domowy


Przepis na domowy Ser żółty 

 

  • 250 g tłustego sera białego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Mleko zagotować. Do garnka z mlekiem wkruszyć ser biały, zagotować, delikatnie mieszając. Odcedzić na sicie. W rondlu rozpuścić masło, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Dodać odcedzony ser, jajko, sól i ocet. Wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i smażyć, wolno mieszając, aby nie przywarł do dna. Kiedy ser zgęstnieje, dodać sodę, dokładnie wymieszać. Kiedy masa się spieni, przelać ją do foremki nasmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Potem można ją swobodnie kroić w plastry. W serze można zatopić oliwki, suszone pomidory, zioła.

 

 

 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Serowe Rewolucje cz.1

wtorek, 03 maja 2011 18:43

Smażone kuleczki serowe

zdjecie znalezione w Internecie

Chrupiące, miękkie w środku, pełne smaku i pięknie pachnące ziołami - maleńkie serowe niespodzianki ! Łatwe w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne przekąski serowe, które posmakują każdemu kto przepada za żółtym serem !

 

* 100g mąki przennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* pieprz czarny oraz ziołowy
* 1/4 łyżeczki suszonych, mieszanych ziół
* olej do tzw. głębokiego smażenia
* 405g sera edamskiego pokrojonego w kostkę

 

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Obficie przyprawić pieprzem, a następnie wsypać suszone zioła. Do tego dolać 175ml (lub trochę więcej) zimnej wody i ubić na sztywno ciasto.

W garnku podgrzać olej do temperatury 185°C. Część kostek sera zanurzyć starannie w cieście. Za pomocą 2 łyżeczek wyjmować je i wkładać do gorącego oleju, i smażyć przez około 5 minut, aby były kruche i złote. Osuszyć i utrzymać w cieple podczas przygotowania i smażenia pozostałej ilości kuleczek.

Smacznegooo !

_______________________________________________________________________________________________________________


O Serze żółtym częśc pierwsza


Zalety sera żółtego
* jest najlepszym źródłem wapnia (cztery plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń)
* chroni przed osteoporozą
* jest dobrym źródłem fosforu, minerału mającego wielki wpływ na zęby i kości
* nie wywołuje alergii (posiada małą ilość substancji alergogennych)

Wady sera żółtego
* podnosi poziom cholesterolu (100 g sera to ok 70 - 100 mg cholesterolu)
* tuczy (zjadając 100g goudy dostarczasz organizmowi 300 kcal)

 

Opis:

Ser żółty wytwarza się z mleka poprzez wytrącenie skrzepu (białka i tłuszczu) i poddanie go fermentacji mlekowej. Jest wiele gatunków sera żółtego i dzieli sie je ze wzgledu na: gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. (kikla przedwstawie w następnym wpisie)

 

Ciekawostki:

Historia sera żółtego rozpoczęła się około 10 tys. lat temu, kiedy pasterze z Mezopotamii wynaleźli ser ze zsiadłego mleka. Pierwszym dokumentem, który szczegółowo przedstawia kolejne fazy produkcji sera jest płaskorzeźba sumeryjska (ok.3000 p.n.e.). W dzisiejszych czasach można wyróżnić około 4 tys. rodzajów sera, w Polsce wytwarza się ok. 90 gatunków. Od 1987 r. termin "ser" zarezerwowany jest jedynie dla wyrobów z mleka.

 

c.d.n

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Jak zrobić zupę pomidorową - troszkę inaczej?

wtorek, 03 maja 2011 16:25

Zupa pomidorowa

zdjęcia znalezione w internecie

Dziś stara, dobra, znana pomidorowka, ale w nieco innym wydaniu.  Ze świeżych pomidorów, a nie z przecieru, a po drugie, dodając do niej chleb tworzymy zupę krem. To znane w całej polsce pierwsze danie w całkiem nieformalnym wydaniu :)

 

    • * 80 dag pomidorów
    • * cebulę
    • * 2 ząbki czosnku
    • * 3-4 kromki chleba tostowego
    • * kilka liści bazylii
    • * 2 łyżki oleju
    • * sos sojowy
    • * tabasco
    • * pieprz
    • * kostka bulionowa (najlepiej drobiowa)

 

Krok 1
Zrobisz zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, zacznij więc od ich przygotowania. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę. Pamiętaj, by wykroić nasady ogonków. (postaraj sie to zrobic bez ich sparzania)

Krok 2
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.

Krok 3
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa. Duś 10 minut.

Krok 4
A teraz drugi bardzo ważny składnik tej aksamitnej zupy pomidorowej. Trzeba rozpuścić kostkę bulionową w 2 szklankach wrzątku i namoczyć w wywarze chleb.

Krok 5
Pozostało już tylko połączenie składników. Zmiksuj warzywa z bulionem i pieczywem.

Krok 6
To zupa pomidorowa inaczej, lepiej, pyszniej. Musisz ją teraz dobrze doprawić. Użyj tabasco, sosu sojowego i pieprzu. Do dekoracji przyda się kilka listków bazylii.

BON APPÉTIT!

 

________________________________________________________________________________________

Jeżeli jesteśmy już przy pomidorach wezmę pod lupę właściwości tych jakże dobrze nam znanych czerwonych warzyw :) Poszukałam pogrzebałam i wybrałam najważniejsze informacje, które warto wiedziec:

 

Zdrowotne właściwości pomidorów

Pomidory wzmacniają odporność, ponieważ zawierają dużą dawkę witaminy C. Poza tym, zawierają antyoksydanty, które chronią naszą skórę przed szybkim starzeniem się. Zawarte w pomidorach witaminy (z grupy B, PP i K) regulują pracę układu nerwowego i krwionośnego oraz przyspieszają metabolizm. Dzięki takim minerałom jak wapń i magnez pomidory wzmacniają układ kostny. Pomidory sprzyjają także odchudzaniu w stu gramach tego warzywka jest jedynie 15kcal! 

 

Odmiany pomidorów

- Pomidory okrągłe

To najbardziej znana nam odmiana pomidora, są dośc kwaśne. Charakteryzuje je również wysoka wodnistośc  i dużaaaa ilośc pestek.

 

- Pomidory Gałązkowe


Słodkie, bardzo aromatyczne. Rosną w wiekszych ilościach na jednej gałązce, ale za to nie maja tak wielu pestek. Są mniejsze od tych, które rosną na jednej gałązce.

 

- Pomidory koktajlowe

Są przeważnie czerwone, ale można również napodkac odmiany żóltych i pomarańczowych "koktajlówek" Małe pomidorki są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Sprawdzają się rewelacyjnie w sałatkach !

 

- Pomidory pomarańczowe

Dużo odmian pomidorów występuje w kolorze pomarańczowym. Mają twardą skórkę, dzięki temu można je dłużej przechowywac. Idealnie nadają się do sałatek.

 

- Pomidory typu Beef (Beefsteak)

Bardzo duża odmiana pomidora. Pyszne ! Nadają się do wielu potraw, można je nawet obsmazyc w panierce ! Ale w przetworach również sprawują sie idealnie. Aczkolwiek nie nadają się do robienia sosów.

 

- San Marzano


Te pomidory mają charakterystyczny podłużny kształt i głęboką czerwoną barwę. Są odmianą pomidorów gruntowych. Wykorzystuje się je do aromatycznych sosów, a także do suszenia i marynowania, są bardzo słodki i maja wyrazisty smak.

 

Przeciwwskazania

Pomidory, bezsprzecznie, są zdrowe, aczkolwiek w niektórzy nie powinni ich spożywać. Kto nie powinien jeść pomidorów?

  • osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów,
  • chorzy na dnę moczanową,
  • osoby cierpiące na zgagę,
  • alergicy,
  • karmiące mamy (pomidory mogą wywołać u dziecka reakcję alergiczną).

 

Pomidorowe ciekawostki !

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. W XVIIw. był uważany w kilku krajach za owoc trujący, hodowano go tam tylko i wyłącznie w celach ozdobnych.  Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej. Do Polski, podobnie jak i wiele innych ogrodowych smakołyków, sprowadziła go królowa Bona.




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Na wstępie | Chleb pełnoziarnisty

wtorek, 03 maja 2011 15:12

Już niedługo czeka mnie wielki test kulinarnych umiejętności, każdy z nas wie, że do serca najlepiej trafic przez zołądek, za niewiele ponad miesiąc będę musiała sprostac wymaganią kulinarnym mojego przyszłego męża, nasuwa się pytanie jak temu sprostac ?

    Mam już pewną koncepcję całości znam go na tyle  dobrze, że wiem co lubi i teoretycznie wszystko wygląda prosto, ale czy tak jest ? Nie będzie to jednorazowa kolacja tylko codzienna walka z  "garami". " Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść." Aby wszystko układało się po mojej myśli postanowiłam założyc własnie tego blooga, będzie on miejscem w którym będę gromadziła, wszystkie (tak myślę)  informacje, nie tylko kulinarne, ale również takie które przydadzą sie mi jako młodej gospodyni, jak i mam nadzieje Wam.

   Gotowac kazdy może ... troche lepiej, lub troche gorzej. W tej kwestii raczej należe do tych 1-wszych (skromnośc przede wszystkim :P) , od zawsze odnajdywałam się dobrze w kuchni, ale przecież nie będę w kółko gotowała tego samego zestawy dań, trzeba urozmaicac swoją kuchnie na tyle, aby brzuszki naszych bliskich były zawsze zadowolone :) Internet jest bowiem wielką skarbnicą wiedzy, nieraz w poszukiwaniu dobrego przepisu trzeba wertowac multum stron aby znaleśc ten jeden właściwy.

 

____________________________________________________________________________________

 

Chleb pełnoziarnisty



Od czasu do czasu warto poświęcic chwile na zrobienie domowego chleba, do tej pory upiekłam go tylko raz - było warto mały bochenek nie przetrwał 15 minut ! Nie mogę go nawet porownac do żadnego kupionego dotychczas. Nie jest to wcale takie trudne, jak może sie wydawac Palce lizac !

 

  • * 2,5 szklanki mąki przennej
  • * 2,5 szklanki letniej wody
  • * 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej <ja uzywałam przenno-zytniej> http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=192
  • * łyżkę drożdży instant lub 2 łyżki świeżych drożdży
  • * łyżkę oleju
  • * łyżkę cukru
  • * łyżkę octu winnego
  • * łyżkę soli
  • * pestki dyni do dekoracji,sezam,mak - wszystko wedle uznania :)

 

1. Rozpuść drożdże w odrobinie wody z cukrem. Odczekaj 10 minut.

2. Po tym czasie wymieszaj zaczyn z pozostałą wodą, octem i olejem.

3. Do jednolitej masy wsyp mąkę pełnoziarnistą i dokładnie wszystko wymieszaj. Żadna grudka nie może przetrwać. (ja miksowałam chwile na najwiekszych obrotach max 1min)

4. Już prawie zrobiłaś chleb. Dodaj teraz mąkę pszenną oraz sól i znów dokładnie połącz składniki.

5. Przykryj chleb i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

6. Posmaruj formy, w których będzie pieczony chleb, oliwą. Podziel ciasto i włóż do naczyń. Zrób delikatne nacięcia i posyp wypiek ulubionymi ziarnami. Jeśli masz czas, pozwól, by chleb rósł jeszcze 30 minut.

7. Teraz możesz już śmiało włożyć go do piekarnika na 50 minut. Ustaw 190 stopni. Jeśli chcesz użyć termoobiegu wystarczy 180 stopni i 35 minut.

                                           Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

sobota, 25 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  21 315