Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 486 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 21321
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2397 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl

Agent Kot-let

niedziela, 19 czerwca 2011 20:53
Skocz do komentarzy
Agent Kot-let
Cel misji 1 - zabicie Rutyny na stołach polaków
Cel misji 2 - zmniejszenie cholesterolu , urozmaicenie diety
Starzy agenci " Schabowy" i " Mielony" odejdą na emeryturę , ale nie znikną na dobre poprostu zmienią się ich oblicza . Tymaczasem na ich miejsce wejdą nowocześni , niebezpiecznie smaczni , których możliwości nie znamy granic . Ze względu na rodzaj misji agent Kot-let może przybierać różne formy , tak aby wszyscy byli w pełni zadowoleni z niego .
Starzy agenci "Schabowy" i "Mielony" są wszystkim znani niczym agent "007" ale to wcale nie czyni ich niezastąpionymi !
W Kuchni nie może być nudy ! Trzeba się bawić kształtem , kolorem , smakiem .

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kotlety nie muszą ociekać tłuszczem i być wyłączniez mięsa ! Ale jak postawimy mimo wszystko na mięsko to chociaż wprowadzimy urozmaicenie !
Jak wiadomo u boku każdego agenta kręciła sie piękna pani w tym przypadku ową rolę bedą odgrywać piękne jak i smaczne sałatki oraz surówki .

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Na dziś przygotowałam 3 propozycje:
Agent Kot-Let " Kasza" wraz z sałatką " Zielona nadzieja"
Agent Kot-let "Ziemniak" wraz z sałatką "Liściastą z bekonem"
Agent Kot-let "Szałowy Schabowy" wraz z sałatką "Czerwono biały Twist"

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Agent "Szałowy Schabowy" & "Czerwono biały Twist"

Składniki na Kotlety:

4 kotlety schabowe bez kości
2 łyżki musztardy curry
2 ząbki czosnku
łyżeczkę vegety
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
pieprz

10 dag bułki tartej
olej
łyżeczkę łagodnej curry
cebulę
2 jajka

Przygotowanie :

Najpierw marynata do mięsa. Zmieszaj musztardę z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw wszystko świeżym pieprzem i vegetą. Przygotuj kotlety schabowe. Wypłucz je i osusz, a następnie grubo posmaruj marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 6-8 godzin. A teraz panierka do kotletów. Wymieszaj jajko ze startą na tarce cebulą, a bułkę tartą połącz z curry. Wkładaj kotlety najpierw do jajka, a później do bułki. Pyszne danie już prawie gotowe. Pozostało ci tylko smażenie kotletów schabowych. Włóż je na rozgrzany olej i smaż 8 minut z każdej strony. Następnie przykryj je i pozwól się dosmażać jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

Składniki na sałatke:

250 g sera feta
2 duże pomidory pozbawione pestek - o małej ilości soku
2 dymki
Przybranie: łyżka nasion sezamu
szczypta kolendry mielonej
szczypta kminu rzymskiego
mała garść orzechów włoskich grubo pokrojonych
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Pomidory (sam miąższ), i ser kroimy w kostkę (fetę w odrobinę większą). Przygotowujemy zalewę - łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dokładnie ucieramy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy drobno posiekaną dymkę. Połową sosu zalewamy pomidory, resztą fetę. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (u mnie stało około 2 godzin).
Na suchej patelni prażymy sezam i orzechy. Kiedy przestygną drobno je siekamy.
Na talerzu na którym ma być podana sałatka układamy fetę wraz z zalewą. Posypujemy sezamem, orzechami, odrobiną kolendry i kminu. Układamy kopczyk z pomidorów i posypujemy ziarnami jak uprzednio.

Agent "Kasza" & "Zielona nadzieja"

Składniki na kotlety : 

3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 duże jajko
1 średnia cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

Przygotowanie :

Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki,cebulę drobno posiekać ,przesmażyć na oleju,dodać do kaszy.
Wbić jajko,dodać bułkę tartą,sól i pieprz,wyrobić masę.
Maczając ręce w wodzie formować kotlety,panierować w bułce tartej,smażyć na oleju na złoty kolor.

Składniki na sałatke :

główka młodej sałaty
kilka młodych, gruntowych ogórków
pół pęczka koperku
sól
pieprz
ew. przyprawa do sałatek
śmietana 12%
Przygotowanie :
Ogórki szatkujemy w plasterki, posypujemy solą, odstawiamy. Dodajemy skrojony szczypior i porwaną sałatę ( robimy to bez uzycia noza) a takze skrojony koperek. Dodajemy przyprawy, mieszamy dokładnie, dekorujemy śmietaną i w momencie podania całość jeszcze raz mieszamy.

Agent "Ziemniak" & "Liściasta z Bekonem"


Składniki na Kotlety :

30 dag ziemniaków
10 dag twarogu
1 jajko
1 łyżkę mąki
1 łyżkę bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie : 
Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.  Przepuść ziemniaki i ser przez maszynkę, praskę lub po prostu dobrze je rozgnieć. Dodaj jajko i wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dopraw wszystko solą, majerankiem i pieprzem. Dosyp mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Z masy formuj małe kotleciki. Muszą być delikatnie spłaszczone. Następnie obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Składniki na sałatke :

główka sałaty rzymskiej
duża garść rukoli
usmażone plasterki bekonu
wiórki parmezanu
grzanki tostowe
sos: 4 jaja, łyżeczka musztardy, łyżka parmezanu, sok z cytryny, oliwa z oliwek, cukier, sól, pieprz, zioła
Przygotowanie : 
Sałatę porwać na małe kawałki i ułożyć na talerzu z rukolą, na sałatce położyć plasterki bekonu i wiórki parmezanu. Wierzch posypać grzankami. Przygotować sos: jajka gotować około 3,5 minuty we wrzątku, potem roznieść widelcem z anchois, dodać musztardę, parmezan, sok z cytryny i przyprawy, ciągle ucierając dodawać oliwy tyle, by powstał gęsty sos, polać sałatę.

S m a c z n e g o !


 



Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 25 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  21 321