Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 317 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 20875
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2298 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Bloog.pl

Polak Węgier dwa bratanki ! Leczo !

sobota, 11 czerwca 2011 12:16
Skocz do komentarzy

Leczo (węg. lecsó) potrawa węgierska, rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku.

Źródło wikipedia

 

Leczo smakuje latem... gdy tylko kabaczki, cukinie zaczynają się pojawiać to i Polskie stoły coraz częściej zapełniają się miseczkami pełnymi bałkańskiego przysmaku :) który może być samodzielnym daniem, bądź bogatym dodatkiem do mięs. Ja osobiście, robię je jako samodzielną potrawę :-)

Papryka, pomidory, cukinia ... ach ! Lato, lato ;)

 

Leczo w orginalnej wersji powinno się robić na smalcu, ja jakoś nie jestem do tego przekonana :P Więc wymieszałam troche orginalny przepis z moim "widzi-mi-się", ale efekt wyszedł, lepiej niż zadawalający.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

* WĘGIERSKO POLSKIE LECZO *


 

Składniki :

Papryka czerwona,

2 cukinia,

1 srednia cebula,

1 czerwone chilli,

1/2 kielbasa zwyczajna,

4 Pomidory krojone,

1 puszka pomidorów krojonych

ziele angielskie,

3 ziarenka

listek laurowy,

1 bulion drobiowy (1 kostka)

1/2 szklanki wody,

 olej, do smazenia

 

Przygotowanie :

  1. Cebule kroimy na cząstki podsmażamy na oleju. Kielbasę kroimy w półkrążki i dorzucamy do cebuli.
  2. Następnie oczyszczamy paprykę i pomidory kroimy w cząstki dodajemy do reszty, podsmażamy.
  3. Papryczke chilli oczyszczamy z nasionek i siekamy, dodajemy do reszty.
  4. Cukinie myjemy i kroimy w półkrążki, wrzucamy do garnka. Zalewamy pomidorami w puszki i wodą, dodajemy kostke bulionu i przyprawy.
  5. Dusimy na małym ogniu nie dłużej niż 30 min aby cukinia sie nie rozpadła. Podlewamy woda jeśli za dużo jej odparuje.

 

Smacznego ! ;-)

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________


A teraz coś z innej beczki, dziś buszując po internecie znalazłam ciekawy artykuł o przedziwnych smakach chipsów wymyślonych gdzieś w dalekim świecie. Myślałam, że w Polsce przesadzają już z wymyślaniem różnych dziwnych propozycji (chipsy o smaku kebabu, bogu niech będą dzięki ze nie ruskich pierogów), ale to co zobaczyłam w tym artykule przeszło moje oczekiwania, dwa razy ;P Czego to już nie wymyślą ... ;)

 

Miętowo - Jagnięce -

 

O smaku wodorostów -

Chipsy Margrita -

Chipsy Chilli i Czekolada - 

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  20 875