Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 315 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 20863
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2298 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Bloog.pl

"SuperNova" Nowalijka

środa, 08 czerwca 2011 8:40
Skocz do komentarzy

Nowalijki są niezastąpione, a teraz mamy okazję cieszyć się ich zaletami. Na straganach jest ich mnóstwo i wprost nie wypada przejść obok nich obojętnie. Młode, smukłe marchewki, delikatne, małe, purpurowe buraczki, ogórki, młoda kapusta i intensywnie zielona sałata zapraszają do cieszenia się ich smakiem.


Młode warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Wspaniale smakują na surowo pod postacią sałatki podawanej jako dodatek do dań głównych. Można je również gotować na parze, wtedy nabiorą jeszcze bardziej intensywnego koloru i podawać z roztopionym masełkiem. Do tego celu najlepiej nadają się brokuły, młode marchewki, młody groszek czy kalafior. Młode ziemniaki na przykład, możemy gotować w łupinkach i podawać z dodatkiem czosnkowego serka, koperku, szczypiorku lub masła. Nowalijki można również piec w piekarniku z rozmaitymi dodatkami mięsnymi lub serami. Wystarczy polać je oliwą, przyprawić i zajadać ze smakiem. Pamiętajmy, że młode ziemniaki zawierają dużo wody, więc gdy przyrządzamy je w piekarniku, należy znacznie wydłużyć czas pieczenia.

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

Dziś przedstawię propozycję  chrupiącej bardzo bardzo smacznej Sałatki z nowalijek w sosie cytrynowym, która doskonale się nadaje na przekąskę, bądź dodatek do "lekkiego" drugiego dania :) Kto nie skusiłby się na taką Chrupiącą Bombę Witaminowa?


 

* Nowalijkowa sałatka Cytrynowa *


Składniki:

Główka sałaty masłowej
10 rzodkiewek
1 ogórek
1 słodka papryka
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki krojonego w 1cm odcinki szczypiorku
1 łyżka pokrojonego w 1cm odcinki koperku
125 ml oliwy z oliwek extra virgin
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Sałatę po opłukaniu porwać ręcznie na małe kawałeczki.
  2. Rzodkiewki pokroić w plastry 
  3. Ogórka obrać i pokroić w półkrążki
  4. Paprykę pokroić w kostkę
  5. Pomidorki w połówki.
  6. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie wkręcić do niego oliwę z oliwek.
  7. Warzywa i zioła wymieszać, następnie obficie skropić sosem.

Smacznego ! ;)

 

Pamietaj !!! Wszystkie warzywa dokładnie trzeba umyć przed ich Spożyciem !

 

________________________________________________________________________________________________________________

 

A teraz Dobrze Nam wszystim znany smak początku lata ! Młode ziemniaczki w roli głównej !

 

 

* Młode ziemniaczki z Koperkiem *

 

Składniki :

1 kg młodych ziemniaków
masło
pęczek koperku
sól

 

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaczki (wczesniej oczywiście oskrobane) w osolonej wodzie w między czasie siekamy koperek, po ugotowaniu dajemy maselko i koperek.

 

Młode ziemniaczki można podwac z zimnym kefirem - jest to świetna, lekka potrawa na upały, ale oczywiścię mogą być podawane do wszelkich mięs ( kotlet schabowy, sznycel, gulasz ), czy ryb. Świetnie do nich pasuje mizeria i inne sałatki ze śmietaną (np. rzodkiewki w śmietanie)

 

Uwaga ! Zdjęcia wykorzystane w poście nie są moją własnością



Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  20 863