Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 317 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 20876
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2298 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Bloog.pl

Tani, szybki i fajny obiad? Nic trudnego ! || Przyprawy

niedziela, 08 maja 2011 17:06
Skocz do komentarzy

Przychodząc po pracy, czasem można nie mieć szczególnych pomysłów jak również chęci na gotowanie obiadu. Ale kto powiedział, że gotowanie musi być czasochłonne i męczące. Rzeczą wiadomą jest to, że poniektóre potrawy wymagają więcej czasu niż inne, ale dziś one idą w odstawke, pokaże dziś przepisy na szybkie i łatwe w przyrządzeniu danie i surowke w sam raz na obiad po męczącym dniu. Będą to " Zwijane Kotlety z niespodzianką" , kotlety drobiowe, które większość ludzi lubi, nie są trudne w obróbce ani strasznie drogie, za to ich smak w połączeniu z innymi składnikami tego dania da nam świetny efekt końcowy. Na surówkę proponuję czerwoną kapustę ,  wygląda super i tak samo smakuje. Potrzebne składniki dostaniesz w pierwszym lepszym warzywniaku, nie jest to droga surówka, ale  bardzo cenna w smaku !

 

Zawijane Kotlety z niespodzianką

Składniki :

  • Podwójna Pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka  (najlepsza z Prymata)
  • Pieprz, sól, papryka ostra w proszku
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej

 

Przygotowanie :

  1. Czyścimy zakupione płaty z kurczaka, dzielimy każdą częśc przekrajamy na pół.
  2. Następnie rozbijamy nasze kotlety tłuczkiem
  3. Nacieramy czosnkiem, przyprawiamy solą (z nią oszczednie bo ser i szynko mogą byc slone) pieprzem i przyprawą do kurczka
  4. Na każdy płat nakładamy plaster  sera i szynki
  5. Po czym zawijamy nasze kotlety
  6. Maczamy w jajku natępnie w bułce tartej
  7. Smażymy na oleju, do uzyskania złocistego Koloru

 

Porada:

Chrupiąca panierka

Jeśli tuż przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień to panierka będzie bardziej chrupiąca.

Surówka z czerwonej kapusty

 

Składniki :

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa,
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Przygotowanie :

  1. Kapustkę posiekac, wrzucic na na osoloną wodę gotowac ok. 5 minut
  2. Odcedzic, polac octem oraz sokiem z cytryny , po czym dokładnie wymieszac i odstawic do wystygnięcia
  3. Już zimną kapustę odcisnąc z nadmiaru wody , dodac starte jabłko i cebulkę
  4. Doprawic solą, pieprzem oraz cukrem. Polac oliwą z oliwek

 

Porada :

Zabarwione dłonie


Zabarwione ręce podczas obierania warzyw(w tym wypadku krojenia czerwonej kapusty) znowu odzyskają swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.

 

SMACZNEGO !


_______________________________________________________________________________________________________________________________

Jakie przyprawy warto miec w kuchni ?!


Bez nich gotowanie byłoby w dużej mierze utrudnione, czasem sól i pieprz to za mało! :) Aby nasze dania miały nieco głębszy smak i aromat, trzeba zainwestowac w kupno paru przypraw. Dziś zaprezentuje 4, w następnych wpisach jeszcze kilka na pewno się pokaże.

 

Chili - to proszek z zielonych lub czerwonych papryczek o ostrym smaku. Zawiera enzym, który pobudza przemianę materii - kapsaicynę. Poza tym przyprawa ta ma działanie przeciwbólowe. Zmiast chili w proszku można rónież stosować świeże papryczi chili.

 

Curry- to mieszanka przypraw rodem z Indii. W jej skład wchodzą: papryka chili, nasiona gorczycy i kozieradki, świeże liście murrai Koeniga oraz kurkuma, która zawiera żółty barwnik - kukuminę.

 

 

Tymianek- to roślina o przyjemnym zapachu, szczególnie silnym po roztarciu. Jako przyprawa jest charakterystyczny dla kuchni francuskiej. Ułatwa trawienie tłustych potraw i ma działanie bakteriobójcze (dzięki zawartości tymolu i karwakrolu).

 

Koperek- to uniwersalna przyprawa, która ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom oraz wspomaga pracę jelit. Działa uspokajająco, zwłaszcza na małe dzieci. Poza tym koper jest zalecany karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.

 

Użyte we wpisie zdjęcia zostały znalezione w internecie 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  20 876