Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 486 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Archiwum

O mnie

Cześć! Nazywam się Martyna, obecnie mieszkam na Śląsku, ale pochodzę z dolnego Śląska. Mam 22 lata i bardzo Lubię gotować, eksperymentować i bawić się w kuchni :)

O moim bloogu

Garściami smaków obdaruje Was mój Bloog ;)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Statystyki

Odwiedziny: 21313
Wpisy
  • liczba: 13
  • komentarze: 160
Bloog istnieje od: 2397 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl

Agent Kot-let

niedziela, 19 czerwca 2011 20:53
Agent Kot-let
Cel misji 1 - zabicie Rutyny na stołach polaków
Cel misji 2 - zmniejszenie cholesterolu , urozmaicenie diety
Starzy agenci " Schabowy" i " Mielony" odejdą na emeryturę , ale nie znikną na dobre poprostu zmienią się ich oblicza . Tymaczasem na ich miejsce wejdą nowocześni , niebezpiecznie smaczni , których możliwości nie znamy granic . Ze względu na rodzaj misji agent Kot-let może przybierać różne formy , tak aby wszyscy byli w pełni zadowoleni z niego .
Starzy agenci "Schabowy" i "Mielony" są wszystkim znani niczym agent "007" ale to wcale nie czyni ich niezastąpionymi !
W Kuchni nie może być nudy ! Trzeba się bawić kształtem , kolorem , smakiem .

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kotlety nie muszą ociekać tłuszczem i być wyłączniez mięsa ! Ale jak postawimy mimo wszystko na mięsko to chociaż wprowadzimy urozmaicenie !
Jak wiadomo u boku każdego agenta kręciła sie piękna pani w tym przypadku ową rolę bedą odgrywać piękne jak i smaczne sałatki oraz surówki .

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Na dziś przygotowałam 3 propozycje:
Agent Kot-Let " Kasza" wraz z sałatką " Zielona nadzieja"
Agent Kot-let "Ziemniak" wraz z sałatką "Liściastą z bekonem"
Agent Kot-let "Szałowy Schabowy" wraz z sałatką "Czerwono biały Twist"

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Agent "Szałowy Schabowy" & "Czerwono biały Twist"

Składniki na Kotlety:

4 kotlety schabowe bez kości
2 łyżki musztardy curry
2 ząbki czosnku
łyżeczkę vegety
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
pieprz

10 dag bułki tartej
olej
łyżeczkę łagodnej curry
cebulę
2 jajka

Przygotowanie :

Najpierw marynata do mięsa. Zmieszaj musztardę z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw wszystko świeżym pieprzem i vegetą. Przygotuj kotlety schabowe. Wypłucz je i osusz, a następnie grubo posmaruj marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 6-8 godzin. A teraz panierka do kotletów. Wymieszaj jajko ze startą na tarce cebulą, a bułkę tartą połącz z curry. Wkładaj kotlety najpierw do jajka, a później do bułki. Pyszne danie już prawie gotowe. Pozostało ci tylko smażenie kotletów schabowych. Włóż je na rozgrzany olej i smaż 8 minut z każdej strony. Następnie przykryj je i pozwól się dosmażać jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

Składniki na sałatke:

250 g sera feta
2 duże pomidory pozbawione pestek - o małej ilości soku
2 dymki
Przybranie: łyżka nasion sezamu
szczypta kolendry mielonej
szczypta kminu rzymskiego
mała garść orzechów włoskich grubo pokrojonych
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Pomidory (sam miąższ), i ser kroimy w kostkę (fetę w odrobinę większą). Przygotowujemy zalewę - łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dokładnie ucieramy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy drobno posiekaną dymkę. Połową sosu zalewamy pomidory, resztą fetę. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (u mnie stało około 2 godzin).
Na suchej patelni prażymy sezam i orzechy. Kiedy przestygną drobno je siekamy.
Na talerzu na którym ma być podana sałatka układamy fetę wraz z zalewą. Posypujemy sezamem, orzechami, odrobiną kolendry i kminu. Układamy kopczyk z pomidorów i posypujemy ziarnami jak uprzednio.

Agent "Kasza" & "Zielona nadzieja"

Składniki na kotlety : 

3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 duże jajko
1 średnia cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

Przygotowanie :

Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki,cebulę drobno posiekać ,przesmażyć na oleju,dodać do kaszy.
Wbić jajko,dodać bułkę tartą,sól i pieprz,wyrobić masę.
Maczając ręce w wodzie formować kotlety,panierować w bułce tartej,smażyć na oleju na złoty kolor.

Składniki na sałatke :

główka młodej sałaty
kilka młodych, gruntowych ogórków
pół pęczka koperku
sól
pieprz
ew. przyprawa do sałatek
śmietana 12%
Przygotowanie :
Ogórki szatkujemy w plasterki, posypujemy solą, odstawiamy. Dodajemy skrojony szczypior i porwaną sałatę ( robimy to bez uzycia noza) a takze skrojony koperek. Dodajemy przyprawy, mieszamy dokładnie, dekorujemy śmietaną i w momencie podania całość jeszcze raz mieszamy.

Agent "Ziemniak" & "Liściasta z Bekonem"


Składniki na Kotlety :

30 dag ziemniaków
10 dag twarogu
1 jajko
1 łyżkę mąki
1 łyżkę bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie : 
Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.  Przepuść ziemniaki i ser przez maszynkę, praskę lub po prostu dobrze je rozgnieć. Dodaj jajko i wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dopraw wszystko solą, majerankiem i pieprzem. Dosyp mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Z masy formuj małe kotleciki. Muszą być delikatnie spłaszczone. Następnie obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Składniki na sałatke :

główka sałaty rzymskiej
duża garść rukoli
usmażone plasterki bekonu
wiórki parmezanu
grzanki tostowe
sos: 4 jaja, łyżeczka musztardy, łyżka parmezanu, sok z cytryny, oliwa z oliwek, cukier, sól, pieprz, zioła
Przygotowanie : 
Sałatę porwać na małe kawałki i ułożyć na talerzu z rukolą, na sałatce położyć plasterki bekonu i wiórki parmezanu. Wierzch posypać grzankami. Przygotować sos: jajka gotować około 3,5 minuty we wrzątku, potem roznieść widelcem z anchois, dodać musztardę, parmezan, sok z cytryny i przyprawy, ciągle ucierając dodawać oliwy tyle, by powstał gęsty sos, polać sałatę.

S m a c z n e g o !


 




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

On jest z Marsa, a Ona z Wenus - Czyli słodka zabawa we dwoje

niedziela, 12 czerwca 2011 17:08

Dziś przepis na małe słodkie "co nie co" ;) Nie tylko dla Panów.


 Oby dwa przepisy mają zaledwie kilka składników, ale kto jest na diecie, albo zrobi sobie dzień odpustu, albo o(d)puści tą stronę :P Bowiem nie są to łakocie niskokaloryczne, ale ja się tam nie martwię :P i z miłą chęcią dziś Wam przedstawię dwie "dające radę" propozycje ;-)

 

Number 1 On jest z Marsa

Czyli szybki i fajny pomysł na batoniki zrobione z ... Mars'a. Chrupiące niedietetyczne i pyszne! Aż grzech ich nie skosztować !! Można je zapakować i wziąć ze sobą do szkoły czy pracy, na drugie śniadanie nadają się idealnie :) Bądź co bądź są na prawdę bardzo pożywne :)

Można przpis na nie naprawdę rozbudować, można dorzucić trochę suszonych owoców, różnych orzechów, gama jest bogata i To jak je zrobicie zależy od Was bo ja przedstawiam Wam same "fundamenty" :PP

 

Number 2 Ona jest z Wenus

Bardzo fajny deser na bazie Bitej Śmietany, prosty jak drut ;-)) a Pyszny jak nie wiem ;P Nie należy do tych "zmyślnych", ale kto nie lubi bitej śmietany ?! Ona przecież sama w sobie już jest dobra, a dodając do niej kilka składników stworzymy połączenie któremu mało kto się oprze! Nie ma co się wiele rozpisywać sami ocenicie :P

I tak jak w pierwszym przypadku modernizujcie przepis według własnego smaku ;)

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

/ MARSIK /

Składniki :

250 g płatków kukurydzianych
4 batoniki Mars
100 g masła

4 łyżki miodu

odrobinę wiórek kokosowych

 

Przygotowanie :

  1. Batoniki pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, dodać masło i miód - podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  2. Masę przestudzić (nie za długo, bo będzie zbyt twarda). Do miski wsypać płatki kukurydziane i dodać do nich masę. Wymieszać wszystko dokładnie ręką, aż składniki się połączą.
  3. Zawartość miski przełożyć do plastikowego pudełka [ użyłam pudełka po lodach ] i mocno ugnieść, tak aby masa równomiernie wypełniła pojemnik. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  4. Po wyjęciu z lodówki zastygniętą masę przełożyć na deskę i pokroić na małe batoniki.

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

\ WENUS \

 

Składniki :

bita śmietana
galaretka owocowa
kiwi
brzoskwinie w zalewie
gorzka czekolada

 

Przygotowanie:

  1. Kilka owoców kiwi obrać ze skórki i pokroić w małe cząstki. Brzoskwinie osączone ze syropu pokroić w cienkie paseczki. Wcześniej przygotować porcję owocowej galaretki.
  2. Nakładamy do pucharków: niewielką ilość galaretki, kolejno troszkę kiwi, duży kleks bitej śmietany (u nas akurat gotowa w spray'u), a na górę ponownie kiwi i symbolicznie galaretki oraz brzoskwinie. Posypać startą gorzką czekoladą.


 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Polak Węgier dwa bratanki ! Leczo !

sobota, 11 czerwca 2011 12:16

Leczo (węg. lecsó) potrawa węgierska, rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku.

Źródło wikipedia

 

Leczo smakuje latem... gdy tylko kabaczki, cukinie zaczynają się pojawiać to i Polskie stoły coraz częściej zapełniają się miseczkami pełnymi bałkańskiego przysmaku :) który może być samodzielnym daniem, bądź bogatym dodatkiem do mięs. Ja osobiście, robię je jako samodzielną potrawę :-)

Papryka, pomidory, cukinia ... ach ! Lato, lato ;)

 

Leczo w orginalnej wersji powinno się robić na smalcu, ja jakoś nie jestem do tego przekonana :P Więc wymieszałam troche orginalny przepis z moim "widzi-mi-się", ale efekt wyszedł, lepiej niż zadawalający.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

* WĘGIERSKO POLSKIE LECZO *


 

Składniki :

Papryka czerwona,

2 cukinia,

1 srednia cebula,

1 czerwone chilli,

1/2 kielbasa zwyczajna,

4 Pomidory krojone,

1 puszka pomidorów krojonych

ziele angielskie,

3 ziarenka

listek laurowy,

1 bulion drobiowy (1 kostka)

1/2 szklanki wody,

 olej, do smazenia

 

Przygotowanie :

  1. Cebule kroimy na cząstki podsmażamy na oleju. Kielbasę kroimy w półkrążki i dorzucamy do cebuli.
  2. Następnie oczyszczamy paprykę i pomidory kroimy w cząstki dodajemy do reszty, podsmażamy.
  3. Papryczke chilli oczyszczamy z nasionek i siekamy, dodajemy do reszty.
  4. Cukinie myjemy i kroimy w półkrążki, wrzucamy do garnka. Zalewamy pomidorami w puszki i wodą, dodajemy kostke bulionu i przyprawy.
  5. Dusimy na małym ogniu nie dłużej niż 30 min aby cukinia sie nie rozpadła. Podlewamy woda jeśli za dużo jej odparuje.

 

Smacznego ! ;-)

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________


A teraz coś z innej beczki, dziś buszując po internecie znalazłam ciekawy artykuł o przedziwnych smakach chipsów wymyślonych gdzieś w dalekim świecie. Myślałam, że w Polsce przesadzają już z wymyślaniem różnych dziwnych propozycji (chipsy o smaku kebabu, bogu niech będą dzięki ze nie ruskich pierogów), ale to co zobaczyłam w tym artykule przeszło moje oczekiwania, dwa razy ;P Czego to już nie wymyślą ... ;)

 

Miętowo - Jagnięce -

 

O smaku wodorostów -

Chipsy Margrita -

Chipsy Chilli i Czekolada - 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Diabelska Zupa & Anielski Deser

piątek, 10 czerwca 2011 10:52

Diabelsko Dobra !

Gęsta, pożywna rozgrzewająca i niezwykle intensywna w smaku, z piekła rodem Zupa pomidorowo czosnkowa!

Którą gorąco polecam, jest w swym smaku lekko ostrawa, ale to jej dodaje tego "pazurka" . Na deszczowe i smutne dni - idealna, rozgrzeje i pobudzi do działania :))

Jest łatwą zupą, szybką no i nie za drogą, myślę że nawet początkujący kucharz ugotuje ją z powodzeniem :-) Można ją zrobić w wersji łagodniejszej, to już leży w indywidualnej kwestii, można dodać do niej różnych ziół i zrobić z niej aromatyczną "bombke" :) Zamiast grzanek możn ją jeść z jeszcze ciepłymi Tostami czosnkowymi :)) Tak jak kto lubi :) Na prawdę warto się skusssssić !

 

Anielsko Dobreee !

Serduszka pełne smaku ! Rozpływające się w ustach delikatne, można powiedzieć Bosssskie :)) Robi się je szybko, wyglądają efektownie i kusząco. Możesz bawić sie różnymi ich kolorami (wystarczy zmienić smak galaretki) lub zrobić całkowicie białe (użyć żelatyny zamiast galaretki). Polubią je i mali i duzi :) Jeśli chcesz się poczuć jak w siódmym niebie, musisz ich spróbowac !!

 

___________________________________________________________________________________________________________________

 

| Diabelska Zupa | 

 

Składniki :

8 ząbków czosnku
3 cebule
5 pomidory
4 łyżki oliwy
1 i 1/2 bulionu warzywnego
4 tosty
6 łyżek startego sera żółtego
natkę pietruszki
sól
pieprz

bazylia

 

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę, posiekaj ją i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
  2. W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do cebuli.
  3. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć je do czosnku i cebuli. 
  4. Duś warzywa do miękkości. Potem wlej gorący bulion i gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem /ziołami
  5. Tosty upiecz je w piekarniku lub tosterze.
  6. Włóż tosty do talerzy i zalej je zupą
  7. Na koniec wystarczy posypać Diabelską Zupę serem i natką.

Ssssssmacznego ]:-)

 

__________________________________________________________________________________________________________________________

 

* Anielskie Serduszka *

 

 

Składniki :

300 ml mleka
łyżeczka masła
żółtko
1/3 szklanki kaszy manny błyskawicznej
galaretka cytrynowa
wiórki kokosowe, owoce

 

Przygotowanie:

 

  1. Zagotuj 200 ml mleka z masłem
  2. Pozostałe 100 ml wymieszaj z żółtkiem i kaszą manną, dodaj do gotującego się mleka.
  3. Gotuj jeszcze około minuty aż zgęstnieje. Galaretkę rozpuść w wodzie (użyj połowę mniej wody niż wskazano na opakowaniu galaretki) i przestudzoną dolej do mleka.
  4. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Foremki wysmaruj tłuszczem i napełnij masą.
  6. Gdy przestygnie, włóż do lodówki.
  7. Później wyjmij z foremek udekoruj owocami i wiórkami kokosowymi.

Smaczneeego !

 Zdjecia znalalam w internecie


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Bananowe MuFFiny

czwartek, 09 czerwca 2011 15:47

Te zakręcone "babeczki" można zrobić bardzo szybko, ale gwarantuje Wam ze znikną w takim samym tępie ;) Każdy może urozmaicać ten przepis w dowolny sposób, ja chcę dziś zaprezentować wersję bananową, myślę że zyskają one swoich wielbicieli ;)), a raczej jestem tego pewna. Ich delikatność i słodycz zapadną w pamięć każdego łasucha :)

_______________________________________________________________________________________________________

 

* Muffiny Bananowe *

 

Składniki:

2 dojrzałe banany
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 tabliczki czekolady
100 g margaryny

 

Przygotowanie:

  1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, roztopioną margarynę i mieszamy. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia mieszamy z cukrem i wszystkie suche składniki dodajemy do mokrych. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę.
  2. Papilotki  umieszczamy w formie na muffinki i wypełniamy je masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 20 minut. Studzimy na zewnątrz piekarnika
  3.  Smacznego !!

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Chciałabym Wam dziś polecić rewelacyjny sos, w którym się poprostu zakochałam! Jest niedrogim wspaniałym dodatkiem do mięska czy kanapem, ale również jako dip, można podać go do prawie, że wszystkiego, ładnie wygląda ma drobinki papryczek chilli, co dodaje mu "mocy"! Ja już nie wyobrażam sobie kanapki z żółtym serem bez niego :)) Z powodzeniem również może zastąpić "nudny" keczup. Mowa o :

Słodko-pikantny sos chili od Tao-Tao występuje w dwóch wielkościach 200g i 900g.

  

Zalety :

* Tani ok. 6zł

* Dostępny praktycznie we wszystkich sklepach

* Nie jest wcale tak "piekielnie" ostry

* Uniwersalny

* Ładnie wygląda ;-)

 

Wady:

* Szybko się kończy :P

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

"SuperNova" Nowalijka

środa, 08 czerwca 2011 8:40

Nowalijki są niezastąpione, a teraz mamy okazję cieszyć się ich zaletami. Na straganach jest ich mnóstwo i wprost nie wypada przejść obok nich obojętnie. Młode, smukłe marchewki, delikatne, małe, purpurowe buraczki, ogórki, młoda kapusta i intensywnie zielona sałata zapraszają do cieszenia się ich smakiem.


Młode warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Wspaniale smakują na surowo pod postacią sałatki podawanej jako dodatek do dań głównych. Można je również gotować na parze, wtedy nabiorą jeszcze bardziej intensywnego koloru i podawać z roztopionym masełkiem. Do tego celu najlepiej nadają się brokuły, młode marchewki, młody groszek czy kalafior. Młode ziemniaki na przykład, możemy gotować w łupinkach i podawać z dodatkiem czosnkowego serka, koperku, szczypiorku lub masła. Nowalijki można również piec w piekarniku z rozmaitymi dodatkami mięsnymi lub serami. Wystarczy polać je oliwą, przyprawić i zajadać ze smakiem. Pamiętajmy, że młode ziemniaki zawierają dużo wody, więc gdy przyrządzamy je w piekarniku, należy znacznie wydłużyć czas pieczenia.

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

Dziś przedstawię propozycję  chrupiącej bardzo bardzo smacznej Sałatki z nowalijek w sosie cytrynowym, która doskonale się nadaje na przekąskę, bądź dodatek do "lekkiego" drugiego dania :) Kto nie skusiłby się na taką Chrupiącą Bombę Witaminowa?


 

* Nowalijkowa sałatka Cytrynowa *


Składniki:

Główka sałaty masłowej
10 rzodkiewek
1 ogórek
1 słodka papryka
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki krojonego w 1cm odcinki szczypiorku
1 łyżka pokrojonego w 1cm odcinki koperku
125 ml oliwy z oliwek extra virgin
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Sałatę po opłukaniu porwać ręcznie na małe kawałeczki.
  2. Rzodkiewki pokroić w plastry 
  3. Ogórka obrać i pokroić w półkrążki
  4. Paprykę pokroić w kostkę
  5. Pomidorki w połówki.
  6. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie wkręcić do niego oliwę z oliwek.
  7. Warzywa i zioła wymieszać, następnie obficie skropić sosem.

Smacznego ! ;)

 

Pamietaj !!! Wszystkie warzywa dokładnie trzeba umyć przed ich Spożyciem !

 

________________________________________________________________________________________________________________

 

A teraz Dobrze Nam wszystim znany smak początku lata ! Młode ziemniaczki w roli głównej !

 

 

* Młode ziemniaczki z Koperkiem *

 

Składniki :

1 kg młodych ziemniaków
masło
pęczek koperku
sól

 

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaczki (wczesniej oczywiście oskrobane) w osolonej wodzie w między czasie siekamy koperek, po ugotowaniu dajemy maselko i koperek.

 

Młode ziemniaczki można podwac z zimnym kefirem - jest to świetna, lekka potrawa na upały, ale oczywiścię mogą być podawane do wszelkich mięs ( kotlet schabowy, sznycel, gulasz ), czy ryb. Świetnie do nich pasuje mizeria i inne sałatki ze śmietaną (np. rzodkiewki w śmietanie)

 

Uwaga ! Zdjęcia wykorzystane w poście nie są moją własnością




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Smak Lata - nie lada Truskawka !

niedziela, 05 czerwca 2011 11:50

Po dłuższej przerwie (spowodowanej przeprowadzką na Śląsk) postanowiłam powrócić, na łamy "Garści Smaków", w końcu ten blog powstał w pewnej daleko biegnącej myśli :PP

 

Ale nie ma co przedłużać żmudnego wstępu...

 

Każdy ją zna, wiele ludzi uwielbia, i nie może doczekać się lata - sezonu, na świeże pyszne i pachnące czerwone brylanciki ;) Truskawka, to zapewne Królowa polskich stołów w okresie letnim, z cukrem i śmietaną, w kruchym placku, prosto z krzaczka, w każdym wydaniu powala smakiem ! Truskawki doskonale nadają się na mrożonki, dżemy i konfitury. Istnieje ponad dwa tysiące odmian ! Truskawki zawierają dużo witamin i minerałów oraz pektyny. Posiadają, podobnie jak czosnek lub cebula bakteriobójcze substancje, fitocyny.

Ponieważ sezon truskawkowy rozpoczął się u nas na dobre, postanowiłam przedstawić kilka " nie lada Truskawkowych" propozycji, na upalne letnie dni :) ;

*Koktajl który pobudzi Cię do działąnia nawet w najbardziej upalne i leniwe dni !!!

 

* Pierogi z Truskawkami, swoim aromatem przyciągną wszystkich domowników :)]

 

* Śmietanowiec Ten deser robi się właściwie sam, ty musisz go tylko w odpowiednich momentach wyjmować i wkładać do lodówki.

 ______________________________________________________________________________________________________

 

 

#1     Koktajl "Serduszko" z truskawek i bananów <3


 

 Składniki: 

   - 500g Truskawek


   - 300ml kefiru (najlepiej bardzoooo schłodzony)


   - 100ml mleka


   - banan


   - łyżeczka cukru waniliowego


   - 2 łyżki cukru białego


   - szczypta cynamonu


 

Przygotowane:

  1. Truskawki umyć osuszyć, obrać
  2. Wrzucić do naczynia - w którym będziemy miksować nasz koktajl; następnie zasypujemy cukrem truskawki, odczekujemy do 10-15 minut (aż puszczą sok)
  3. Obieramy banana kroimy w drobne kawałki; dorzucamy do truskawek
  4. Wlewamy mleko i kefir
  5. Miksujemy na gładką masę
  6. Dosypujemy szcyptę cynamonu
  7. Cieszymy się zimnym i pysznym koktajlem ! :)

Porada:

Koktajl truskawkowy będzie bardziej puszysty jeśli mleko wcześniej przelejemy do dużej butelki i będziemy wstrząsać energicznie przez około 3-4min.

 

 

#2     Sir Pieróg z Truskawką


 

Składniki:

   - 2 szklanki mąki


   - 1 łyżeczka soli


   - 1 łyżeczka masła lub oleju


   - 1 jajko


   - około 3/4 szklanki ciepłej wody (można dodać szczyptę suchych drożdży)

Przygotowanie: 

 

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko.
  2. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia.
  3. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
  4. Przykryć ściereczką. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki.
  5. Malutkie pozostawić w całości, większe pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki.
  6. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut.
  7. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
  8. Zaraz podawać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.

 

 

#3     Śmietanowiec Truskawkowy



 

Składniki:

   - pół litra kremówki


   - 2/3 szklanki cukru pudru


   - 3 łyżki żelatyny


   - opakowanie galaretki truskawkowej


   - 50 dag truskawek

 

Przygotowanie:

  1. Ubić kremówkę razem z cukrem pudrem.
  2. Żelatynę mocz ją przez chwilę w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Kiedy żelatyna wystygnie, połącz ją z kremówką.
  3. Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i przekrój każdą z nich. Połowę truskawek połącz z bitą śmietaną. Napełnij kremówką tortownicę i wstaw ją do lodówki na pół godziny.
  4. Czas na galaretkę. Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu i poczekaj aż lekko stężeje.
  5. Po wyznaczonym czasie, kiedy masa śmietanowa będzie już zastygała udekoruj ją pozostałymi truskawkami. Następnie zaleją ją tężejącą galaretką.
  6. I znów wstaw wszystko do lodówki. Uzbrój się w cierpliwość i poczekaj aż wszystko zastygnie.

 

Smacznego !!! :-)

Uwaga: wszystkie zdjęcia wykorzystane w poście nie są mojego autorstwa!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Tani, szybki i fajny obiad? Nic trudnego ! || Przyprawy

niedziela, 08 maja 2011 17:06

Przychodząc po pracy, czasem można nie mieć szczególnych pomysłów jak również chęci na gotowanie obiadu. Ale kto powiedział, że gotowanie musi być czasochłonne i męczące. Rzeczą wiadomą jest to, że poniektóre potrawy wymagają więcej czasu niż inne, ale dziś one idą w odstawke, pokaże dziś przepisy na szybkie i łatwe w przyrządzeniu danie i surowke w sam raz na obiad po męczącym dniu. Będą to " Zwijane Kotlety z niespodzianką" , kotlety drobiowe, które większość ludzi lubi, nie są trudne w obróbce ani strasznie drogie, za to ich smak w połączeniu z innymi składnikami tego dania da nam świetny efekt końcowy. Na surówkę proponuję czerwoną kapustę ,  wygląda super i tak samo smakuje. Potrzebne składniki dostaniesz w pierwszym lepszym warzywniaku, nie jest to droga surówka, ale  bardzo cenna w smaku !

 

Zawijane Kotlety z niespodzianką

Składniki :

  • Podwójna Pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka  (najlepsza z Prymata)
  • Pieprz, sól, papryka ostra w proszku
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej

 

Przygotowanie :

  1. Czyścimy zakupione płaty z kurczaka, dzielimy każdą częśc przekrajamy na pół.
  2. Następnie rozbijamy nasze kotlety tłuczkiem
  3. Nacieramy czosnkiem, przyprawiamy solą (z nią oszczednie bo ser i szynko mogą byc slone) pieprzem i przyprawą do kurczka
  4. Na każdy płat nakładamy plaster  sera i szynki
  5. Po czym zawijamy nasze kotlety
  6. Maczamy w jajku natępnie w bułce tartej
  7. Smażymy na oleju, do uzyskania złocistego Koloru

 

Porada:

Chrupiąca panierka

Jeśli tuż przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększysz na chwilę ogień to panierka będzie bardziej chrupiąca.

Surówka z czerwonej kapusty

 

Składniki :

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa,
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Przygotowanie :

  1. Kapustkę posiekac, wrzucic na na osoloną wodę gotowac ok. 5 minut
  2. Odcedzic, polac octem oraz sokiem z cytryny , po czym dokładnie wymieszac i odstawic do wystygnięcia
  3. Już zimną kapustę odcisnąc z nadmiaru wody , dodac starte jabłko i cebulkę
  4. Doprawic solą, pieprzem oraz cukrem. Polac oliwą z oliwek

 

Porada :

Zabarwione dłonie


Zabarwione ręce podczas obierania warzyw(w tym wypadku krojenia czerwonej kapusty) znowu odzyskają swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.

 

SMACZNEGO !


_______________________________________________________________________________________________________________________________

Jakie przyprawy warto miec w kuchni ?!


Bez nich gotowanie byłoby w dużej mierze utrudnione, czasem sól i pieprz to za mało! :) Aby nasze dania miały nieco głębszy smak i aromat, trzeba zainwestowac w kupno paru przypraw. Dziś zaprezentuje 4, w następnych wpisach jeszcze kilka na pewno się pokaże.

 

Chili - to proszek z zielonych lub czerwonych papryczek o ostrym smaku. Zawiera enzym, który pobudza przemianę materii - kapsaicynę. Poza tym przyprawa ta ma działanie przeciwbólowe. Zmiast chili w proszku można rónież stosować świeże papryczi chili.

 

Curry- to mieszanka przypraw rodem z Indii. W jej skład wchodzą: papryka chili, nasiona gorczycy i kozieradki, świeże liście murrai Koeniga oraz kurkuma, która zawiera żółty barwnik - kukuminę.

 

 

Tymianek- to roślina o przyjemnym zapachu, szczególnie silnym po roztarciu. Jako przyprawa jest charakterystyczny dla kuchni francuskiej. Ułatwa trawienie tłustych potraw i ma działanie bakteriobójcze (dzięki zawartości tymolu i karwakrolu).

 

Koperek- to uniwersalna przyprawa, która ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom oraz wspomaga pracę jelit. Działa uspokajająco, zwłaszcza na małe dzieci. Poza tym koper jest zalecany karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.

 

Użyte we wpisie zdjęcia zostały znalezione w internecie 

 

 

 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (26) | dodaj komentarz

Jagodowy Czar !

środa, 04 maja 2011 20:18

Jagody są pyszne, ale także zdrowe ! Ale o tym później. Te maleńkie owoce pokazują się już w lipcu i dośc szybko przemija na nie sezon, więc trzeba sie spieszyc, by najeśc się do woli. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do deserów zimnych jak i ciepłych ! Nigdy nie zapomnę smaku i zapachu pieczonych przez moją mamę jagodzianek ! Słodka śmietanka, cukier i jagody to już samo w sobie jest pyszne ! Pierożki ah! Szkoda, że te owoce są osiągalne tylko przez chwile(bo te kupione w supermarketach sie nie liczą :P), Ratunkiem wydaje byc zrobienie dżemu z jagód, by móc zimą poczuc smak lata...

 

Wiele jest możliwości wykorzystania tych pysznych owoców leśnych, na dziś przygotowałam Tarte, myślę, że to całkiem ciekawa aranżacja jagód. :)

 

Tarta z białym kremem i jagodami

zdjęcie znalezione w internecie

Składniki:

Ciasto:

  1,3 szklanki mąki
  1/4 szklanki cukru
  1/4 łyżeczki soli
  10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  1 żółtko
  suchy groch
  fasola albo ryż do obciążenia ciasta podczas pieczenia

 

Masa:

  1 szklanka maślanki
  3 duże żółtka
  1/2 szklanki cukru
  1 łyżka soku z cytryny
  1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
  5 dag stopionego i ostudzonego masła
  kilka kropli olejku waniliowego
  1/2 łyżeczki soli
  4 łyżki mąki
  2 szklanki czarnych jagód
  cukier puder do posypania
  świeże jagody

 

Przyrządzenie:

Robimy ciasto:

mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite lekko z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto ma przykryć i spód, i boki formy. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C. Zdejmujemy pergamin i groch (ale grochu nie wyrzucamy, przyda się do następnego pieczenia), pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.

 

Robimy masę:

miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut w tej samej temperaturze. Ciasto studzimy w formie, potem wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

 

________________________________________________________________________________________________________________

Jagodowy czar i Jagodowa moc !

Smaczne lekarstwo

Jagody i borówki, a także zrobione z nich dżemy pomagają przy zaparciach. Picie soku z jagód lub naparu z suszu pomaga przy biegunkach. Antyutleniacze pochodzące z jagód obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL). Jagody są również bogate w pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Te leśne owoce, będące źródłem naturalnych antyutleniaczy wykorzystywane są w walce z chorobami nowotworowymi. . Dobroczynne antocyjany poprawiają również wzrok, pomagają w regeneracji siatkówki oraz niwelują zmęczenie oczu. Spożywanie jagód jest polecane kierowcom i osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

 

Kilka jagodowych propozycji :

 

Jagody suszone

Suszymy najpierw w temperaturze 30 stopni, stopniowo podwyższamy do 60 stopni (można to zrobić w piekarniku lub specjalnej suszarce do warzyw i owoców). Jagody powinny zachować czarną barwę, nie mogą być przypalone ani zbrylone. Przechowuje się je w ciemnym miejscu maksymalnie cztery lata.


Sok z czarnych jagod

2 kg czarnych jagód
12 dag cukru
½ szkl. wody

W sokowirówce wycisnąć sok z jagód, który wymieszać z gorąca wodą oraz cukrem.
Następnie przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni.

Dżem z jagód i porzeczek


70 dag jagód
30 dag czerwonych porzeczek
cukier żelujący 3:1
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jagody przebrać, umyć. Porzeczki umyć, usunąć szypułki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący i cukier waniliowy. Wymieszać, gotować minutę. Zebrać pianę.Dżem nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Expresowy Tort Kokosowy ! || Rewolucje Serowe cz.2

środa, 04 maja 2011 17:14

Tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej reguły, jest natomiast szerokie pole do popisu . Można przekładac go począwszy od dżemu aż po przeróżne kremy. W Polsce najczęściej pieczemy go na specjalne okazje urodziny,wesela. Dziś chciałabym pokazac przepis na "Expresowy Tort kokosowy" Jest prosty i szybki w przygotowaniu, za składniki zapłacimy niedużo, ba na pewno mniej niż za gotowy Tort zamówiony u cukiernika.

 

Expresowy Tort Kokosowy

zdjęcie znalezione w internecie

Składniki:

  • 2 duże opakowania biszkoptów
  • 30 dkg  płatków kokosowych
  • 2 białe czekolady (po 100g)
  • 1 duża śmietanka tortowa (30%)
  • 2 śnieżki (śmietanka w proszku)
  • 3 opakowania płatków migdałowych, bądź wiórków kokosowych - wedle uznania ;)
  • 1/3 szklanki ajerkoniaku

Przyrządzenie:

  1. wyłożyć na spód kwadratowej blachy biszkopty
  2. ubijać 5 minut śmietanę po czym dodać śnieżki i miksować kolejne 2 minuty
  3. dodać posiekane kawałki czekolady (małe) i kokos, zamieszać.
  4. mieszając wlać powoli ajerkoniak
  5. na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe (na małym ogniu, łatwo przypalić)
  6. masę wyłożyć na blasze  i sprószyć migdałami
  7. wstawić na pół godziny do chłodnego miejsca, by biszkopty przeszły kokosowym aromatem. 

Smacznego !

___________________________________________________________________________

 

Rodzaje Serów


Siedem pokus głównych

Jest bardzo wiele gatunków serów. Najczęściej dzieli się je na:

1. SERY ŚWIEŻE. To wszelkiego rodzaju twarogi (np. mascarpone, fromage, biały ziarnisty). Otrzymuje się je z mleka zakwaszanego bakteriami mlekowymi, czasem z niewielkim dodatkiem podpuszczki. Większość tych serów produkuje się z pasteryzowanego mleka krowiego.

2. SERY MIĘKKIE. To sery z białą skórką pleśniową (np. camembert, brie) lub wilgotną czerwoną mazią na wierzchu (np. limburger, fromage de herve). Dojrzewają one od powierzchni ku środkowi sera.

3. SERY PÓŁTWARDE. Dojrzała masa serowa jest miękka, ale można ją kroić w plasterki. Powierzchnia tych serów może być ze skórką lub bez, z pleśnią białą lub czerwoną mazią, bądź też obciągnięta warstwą wosku (np. steinbuscher, reblochon, mimolette, cantal).

4. SERY TWARDE. Dzięki dokładnemu odciśnięciu serwatki i długiemu dojrzewaniu mają zwartą konsystencję i twardą, żółtą skórkę (np. beaufort, emmental).

5. SERY PLEŚNIOWE. Zawdzięczają swą nazwę żyłkom zielonej lub niebieskiej pleśni w kremowej masie sera (np. Bleu de Bresse, Bleu de Jura). Uzyskuje się je przez dodanie do mleka kultur pleśni wyhodowanych na miąższu chleba. Produkowane są z mleka krowiego (wyjątkiem jest roquefort wytwarzany z mleka owczego).

6. SERY TOPIONE. Uzyskuje się je po przetopieniu jednego lub kilku rodzajów sera twardego z dodatkiem masła i mleka lub śmietany. Często doprawia się je i aromatyzuje różnymi dodatkami.

7. SERY SOLANKOWE. Są to świeże sery moczone w solance. Najsłynniejszym serem z tej grupy jest grecka feta produkowana z mleka owczego lub z mieszanki owczego i koziego.

Źródło: Poradnik Domowy


Przepis na domowy Ser żółty 

 

  • 250 g tłustego sera białego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Mleko zagotować. Do garnka z mlekiem wkruszyć ser biały, zagotować, delikatnie mieszając. Odcedzić na sicie. W rondlu rozpuścić masło, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Dodać odcedzony ser, jajko, sól i ocet. Wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i smażyć, wolno mieszając, aby nie przywarł do dna. Kiedy ser zgęstnieje, dodać sodę, dokładnie wymieszać. Kiedy masa się spieni, przelać ją do foremki nasmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Potem można ją swobodnie kroić w plastry. W serze można zatopić oliwki, suszone pomidory, zioła.

 

 

 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

sobota, 25 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  21 313